sol
Или з
ащо да кажеш „не„ на  безсолното меню!

В древността солта е имала стойността на злато в някои страни.

Все повече диетолози, нутриционисти и лекари обръщат внимание на важността на солта за човека и присъствието й в менюто. 

Необходимостта от натриев хлорид (сол) е по-голяма при наличие на астма, алергични и автоимунни заболявания.

NaCI (натриевият хлорид) е найважният електролит в тялото и поддържа обмяната на вода между клетките и междуклетъчното пространство, а калият (K) отговаря за нормалното осмотично налягане вътре в клетката.

Добре хидратираният ти организъм, достатъчното количество сол в менюто и оптималните нива на калий, (осигурявани с ежедневно добавяне към менюто ти на пресните зеленчуци и плодове – спанак грозде, моркови, прясно и кисело мляко), ще се погрижат за твоето здраве.

Водата в организма на възрастния човек е около 70% и се намира в клетките и извънклетъчното пространство. Солта е необходима за поддържане, както на нормалния водносолеви баланс, така и за  отличен имунитет. Незаменимата сол се грижи за вискозитета на кръвта, правилното усвояване на храната, правилна нервна проводимост.

Ежедневно е необходимо да се приема освен достатъчно количество вода, и сол, за да се подпомагат естествените метаболитни процеси в тялото ти.

Ако настъпи дехидратация, водата започва да навлиза в клетъчното пространство през клетъчните мембрани. Тази спешна нужда на клетките от хидратиране изисква увеличаване на налягането в извънклетъчното пространство и наличие на сол, която задържа водата в организма.

Водата е най-добрият естествен диуретик, който може перфектно да се справи с отоците в тялото. Синтезирането на храносмилателни ензими се извършва също в присъствието на натриеви соли, което подпомага добрата работа на стомашно-чревния тракт.

Около една трета от натриевия хлорид, който се съдържа в тялото е в опорно-двигателния апарат, а останалият – в нервната, мускулната тъкан и извънклетъчното пространство.

При нарушаване на приема на сол и вода в организма настъпва дехидратация. Твоето интелигентно тяло разрешава нарушения  водносолеви баланс като изтегля соли от костите. Остеопорозата се обяснява с недостатъчно  натрий и вода в организма.

Ако забравиш да пиеш достатъчно вода и не поемаш достатъчно сол, твоите слюнчени жлези започват да работят много по-интензивно, за да подсигурят необходимата среда за  преработване на храната. Ако с времето не се регулира връзката сол – вода, може да настъпи уголемяване на слюнчените жлези, бузите, брадичката и врата.

Влагата по възглавница сутрин при ставане от сън е индикатор за повишена саливация както и това, че тялото се нуждае от сол и вода.

Не забравяй, че солта може да ти помогне да спиш пълноценно. Природата се е погрижила за твоя пълноценен сън по най-безобидния начин – солта в менюто ти балансира хормоните на стреса, възвръщайки ги към оптималните нива, за да не затрудняват заспиването.

Солта повлиява положително и алергичните реакции в организма, защото  притежава  антихистаминно действие.

Солта нормализира алкално-киселинното равновесие в клетките. Това особено е важно за мозъчните клетки. 

Достатъчно сол в менюто, достатъчно вода в организма, без нужда от диуретици, са гаранция за оптимална работа на мозъка и поддържане на оптимално алкално-киселинно равновесие.

Твоята уелнес култура ще ти помогне да разбереш, че освен бутилката с вода е необходимо да следиш и водно-солевия си, и алкално-киселинен баланс.

Солта и водата са незаменимите природни антиоксиданти. В тяхно присъствие аминокиселините триптофан и тирозин подпомагат производството на серотонин и мелатонин. Положителните емоции се увеличават, светът става по-цветен.

Всичко е толкова просто – достатъчно сол, достатъчно натрий в организма, достатъчно вода  и  един единствен отговор  на твоето тяло – блестящо здраве.

Когато морето е далеч

Сподели
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin