part1-1

Дишането е живот. Всички оксиредукционни процеси в организма зависят от наличието на достатъчно кислород. От дишането зависят твоите правилни имунни отговори, работоспособността, функционирането на цялата дихателна система, както и терморегулацията на тялото.    

Ако целият респираторен тракт не работи нормално се нарушава  носовото дишане, могат да се появят хронични бронхити, астма, или алергични проблеми.

Продължителният кислороден глад предизвиква хронична умора, безсъница, а в някои случаи води и до депресия.

Редица фактори като бактериални и микробни инфекции, вредни навици, алергии, замърсена външна среда, нарушено носово дишане, анатомични проблеми в носоглътката могат да бъдат доведат до възникването на различни респираторни проблеми.

Човек може да различи на подсъзнателно ниво средно от 10 000 до 40 000 вида миризми. Разполагаш с около 350 обонятелни рецептора и реагираш на миризми едва за половин секунда.

С развитието на цивилизацията обонянието не е толкова определящо за разлика от това на животните, където е жизненоважно за намиране на храна и продължаване на рода.

Човекът е със средно интензивно обоняние – китовете нямат такова, а кучетата имат 40 пъти по-голяма обонятелна площ на лигавицата на носа, и могат да разпознават в пъти повече миризми.

Ароматите витаят навсякъде във въздуха и са необходими на всички живи същества. За растенията те са защитният механизъм от прегряване през деня, хипотермия през нощта и задържане на водата върху листата при сухо време.

Всяко вещество има мирис, а носът е единственият орган, който може да приеме и различи приятните, неприятни и неутралните миризми. Нежните, ефирни, приятни аромати повишават емоционалния тонус, а неприятните често са добри приятели, поради отключването на защитните механизми на тялото за възможни опасности.

Чудните аромати с полезно действие са навсякъде сред природата – в градините, ливадите, боровите гори, на морския бряг. Затова е необходимо да се грижим за носа си, да съхраняваме и развиваме неговите основни функции.  Нашият свят би бил много по-сив, ако не се грижим за обонянието си като го пазим и в развиваме в известна степен.

Мистър Нос заслужава нашите грижи и внимание. Днес се обръща все по-голямо внимание на обонятелните възможности и има все повече изследвания на носа, и изключително важните му функции – дихателна, обонятелна, защитна и резонансна.

Обонятелна му  функция е свързана с приемането и предаването на миризми от въздуха към мозъка. Абсолютен праг на обонянието има, когато 1 капка парфюм се усеща на площ от над 100 кв.м. например.

Носът е една от най-чувствителните зони на организма и е орган, който се “труди” изключително много. По-силното и изострено обоняние, долавящо повече нюанси, ще те обгърне с повече аромати, ще увеличи усещането ти за сигурност, цялостност и щастие.

Обонятелните рецептори имат голяма чувствителност. Бебетата се раждат с много силно обоняние, което се развива до седмата година, след което започва да намалява, но междувременно се развива обонятелната памет. Жените са привилегировани да имат по-силни обонятелни рефлекси от мъжете. Обонянието е много индивидуално и зависи също от възрастта, типа нервна система, психоемоционалното състояние.

Носът е нежен орган, който само за 10 минути може да се адаптира към миризмите, а за пълното възстановяване на обонянието са необходими от 1 до 3 минути. Само с едно вдишване може да се приеме невероятен коктейл от аромати от външния свят.

Очаквай още полезни и интересни факти за обонянието в продължението!

Когато морето е далеч

Сподели
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin