%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf

Подвластни сме на времето и това ни карада отделяме по-сериозно внимание на здравето си при температурните и климатични колебания.

Все по-често се забелязват проблеми с адаптиране към променливите метереологични условия. Когато стресогенното въздействие е с ясно изразена  психоемоционална картина, се развива  метеоневроза.

Метеоневрозата е стресогенният отговор. Имаш нужда от болничен, чувстваш се отпаднал, лесно се раздразняваш, имаш главоболие и световъртеж, сърцебиене, лошо настроение, а лекарят не може да ти даде отпуск, защото медицинските ти показатели са в норма. Няма показатели, които да могат да регистрират твоето психоемоционално състояние. Не си болен, а се чувстваш болен, не си мързелив, а не можеш да си свършиш задълженията.  Нарушена е невроендокринната регулация в организма и възможността да се справиш с резките метереологични промени.

Ако нямаш наследствена предразположеност, обърни внимание на рисковите фактори – хиподинамия, липса на свеж въздух и кислород, наднормено тегло, вредни навици, постоянен стрес и преминаването на стреса в дистрес, живот в мегаполисите, както и завишената нужда  от слънчева светлина при някои хора.

Метеорологичната чувствителност и метеопатия  водят до физиологични промени и могат да  бъдат отчетени.

Метеопатия – Все повече са хората, които изпитват  сезонна или климатична метеозависимост.Сезонна метеопатия се наблюдава на „кръстопътя на сезоните„ и резките промени -сезонни респираторни заболявания през пролетта и есента, язви на стомаха, депресии и неврози, хронични възпалителни заболявания, като най-често са презесенно-зимния сезон.

Климатична метеопатия–настъпва при климатична сезонна промяна, например от лято към зима или обратно. Рискова група са  възрастни хора с хронични заболявания и отслабена нервна система. От море на планина и от планина на море решава много  алергични и респираторни проблеми.

 

Метеорологична чувствителност може да се развие към:

Атмосферното налягане– Когатосе променяклиматът, се изменя и  налягането в организма на метеочувствителните хора, повлиява се централнатаи вегетативната нервна система, обострятсе ревматичните болки,  настъпват резки промени в стойностите на кръвното налягане, променя се  налягането в коремната кухина.

При налягане над 755 мм живачен стълб по-чувствителни са астматиците, сърдечно болните. При налягане под 748 мм страдат хипотониците, изпитвайки гадене и виене на свят, а при  хипертониците преминава с главоболие.

Температурни промени – За нашите географски ширини 16 – 18 градуса е най-подходящататемпература за затворени помещения и сън. Разликата от 7 –  8 градуса затопляне или застудяване  в рамките на 12 часа дава усложнения при хора със  сърдечно съдови заболявания, респираторни и автоимунни заболявания. С внимание при хронично болни в зимни условия или през горещите летни дни.

Влажност – За нашите ширини оптимална е влажността от 50%. При понижена влажност въздухът е сух и нараства опасността от инфекциозни болести. Повишената влажност и високите температури водят до прегряване на организма. Повишена или понижена температура на въздуха, съчетана с влажност и силен вятър, са стресиращи за тялото.

Метеозависими от влажността на въздуха са хора с кожни,сърдечно съдови заболявания и с дихателни проблеми.

Вятър– Вятърът дразни кожата и незащитените слизести обвивки. Силният вятър може да провокира мигрена, дори тревожни безпокойства и проблеми при хора с лабилна психика. Пълното безветрие предизвиква нарастване на хормоналните колебания в организма.

Слънчева радиация – Потиска  имунната система и провокира  хроничните заболявания. Липсата на слънчева светлина увеличава дефицита на витамин Д, а това провокира отслабване на имунитета, неврози и депресии. Излишъкът  провокира кожните заболявания и слънчевите изгаряния.

Електромагнитно излъчване – Магнитните бури са следствие от промяната на електромагнитното поле на Земята. Рискова група от такава зависимост са възрастни хора, хора с болести на централната и вегетативната нервна система, със сърдечно съдови или ендокринни заболявания.

Развитие на метеофобии– Астрафобията естрах от светкавици и гръмотевици,  лилапсофобията е страх от урагани, омброфобия – страх от дъжд, термофобия – страх от високи температури на въздуха. Ирационалните фобии напълно променят ритъма на човека и са стресогенен фактор.

Как да си помогнеш – Погрижи се здравето и имунната си система, повишавай терморегулаторните си механизми, калявай тялото, станипоследовател на климатотерапията и халотерапията.

Виж всички невероятни ползи от сесиите в Солната стая:

Когато морето е далеч

Посещенията при нас ще ти помогнат да овладееш и отраженията върху организма ти вследствие на климатичните промени!

Сподели
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin