kashlica
Преохлаждане, смяна на сезоните, понижен имунитет, неблагоприятна околна среда, силен стрес и домашен любимец – фактори, които буквално “поканват” кашлицата.

Суха, мокра, алергична, неврогенна, пароксизмална, “лаеща” – винаги е симптом и не трябва да се разглежда самостоятелно.

Важно е бързо ориентиране, а поставената правилна диагноза означава много – най-вече по-бързо и правилно лечение.
Кашлицата може да бъде и отличен индикатор, и “приятел”, когато говорим за попаднало чуждо тяло, вдишани токсични пари, или ако си в среда на заклети пушачи, както и ако си в начален етап на възпалителен процес. Тогава е сигнал за скоростно действие и предприемане на незабавни мерки. Обикновено възпрепятства нормалната работа и сън, и се отразява негативно на кондицията ти.

Ето и няколко съвета от пулмолога Елена Корнева – “Академия за следдипломно образование”, Москва:
“Колкото по-бързо и точно се вземат необходимите мерки, и правилно се определи какъв е типът кашлица, толкова по-надеждно е да се избегне преминаването на възпалението от горните в долните дихателни пътища.”

Първите три дни – Всичко е в твои ръце, за да не допуснеш преминаването на възпалителния процес от горните към долните дихателни пътища. Про-мивки на носа и носоглътката със солен разтвор или някоя рецепта от ракла-та на баба вероятно ще облекчат състоянието ти, но е важно да потърсиш и професионална медицинска консултация. Допълни с гаргара с антисептична вода и приемане различни чайове с противовъзпалителен ефект. Между те-зи процедури е добре да се включи вдишването на етерични масла или изп-лакването на устата със зехтин за облекчаване началната симптоматика.

Първата седмица – Ако са пропуснати тези първи дни, след болките на гърлото и хремата, се появява и кашлицата. В началото обикновено е суха и болезнена, гърлото е напрегнато и гласът става дрезгав.
Цел – През тази седмица добрият вариант е сухата кашлица да премине в мокра кашлица, при което се ускорява процесът на възстановяване. Влажните секрети дразнят по–слабо бронхите, очистването на дихателните пътища става много по-бързо и безболезнено.

Какво да предприемеш – Пиенето на топло мляко със сода, топли алкални минерални води, инхалации със сода, приемане на муколитични средства, които да улеснят процеса. Разбира се всички тези грижи можеш да приложиш отново след преглед и консултация с лекар.

Нощната кашлица трябва да се потиска като се въздейства на центъра на кашлицата – сиропи и таблетки, бонбони с ментол или с карамелизирана захар, които да предизвикат “втечняване” на кашлицата на сутринта, за да се намали дразненето на целия респираторен тракт и да се помогне за по-лесно изчистване на бронхите и ресничестия белодробен епител.

По-бързото отделяне на храчките предотвратява създаването на бактериална среда за развитие на микроорганизми и гъбички, и се избягват усложненията – бронхит, бронхопневмония и евентуално хронифициране.
На помощ идва дори шоколадът. Британски лекари са стигнали до извода, че след прием на шоколад теоброминът от шоколада потиска с успех кашлицата, като въздейства директно на центъра и огнището й.

Втората седмица – Придружава се с мокра кашлица с вискозни и трудно отделящи се храчки. Отхрачващите лекарствени средства се вземат, за да облекчат дишането и да се разтоварят бронхите. Време е за домашни инхалации два три пъти на ден с анасоново или евкалиптово масло. Препоръчват се също бронходилататори при нощна кашлица и в случаите, в които е налице и бронхит. Гимнастиката също може да подпомогне целия респираторен тракт.

Трета седмица – Симптоматиката е свързана обикновено с усложняване, все по-трудно се отделят храчките. Ако кашлицата продължава повече от три седмици е неизмененна срещата с пулмолог и по-сериозно медикаментозно лечение.

Докато трае кашлицата, е важно да се избягват дразненията в домашна среда, за да успеят бронхите да се изчистят от натрупалата се слуз и да се освободят за спокойно дишане. Това могат да бъдат прахови частици, дим от цигари, отделяните частици и влакънца от козината на домашните любимци, и още много неблагоприятни фактори, които е важно да се минимизират като цяло.

ХАЛОТЕРАПИЯТА УСПЕШНО СЕ ВКЛЮЧВА, КАКТО В ПРЕВЕНЦИЯТА НА КАШЛИЦАТА, ТАКА И В ЛЕЧЕБНИЯ ПРОЦЕС.

Халотерапията е уникален физиотерапевтичен метод без странични действия и се препоръчва при пароксизмална кашлица, хрипове в белите дробове, при трудно отделяне на храчки и като цялостно добро средство, провокиращо отхрачване.

В солната стая се поддържа контролиран и идентичен микроклимат на солните пещери. Средата е антибактериална и антиалергична, в пъти по-стерилна от тази в хирургична зала. Подобрява се проходимостта на горните дихателни пътища, възстановява се функцията на ресничестия епител на бронхите.

С няколко последователни сеанса в Saltroom.bg ще направиш прекрасен подарък за цялото семейство по време на настъпващата есен – всички ще се радват на засилена имунна система и общоукрепващо въздействие за целия организъм.

Колко прекрасна може да бъде есента без болести и кашлица! Saltroom.bg ви очаква!

Когато морето е далеч

Сподели
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin