Честит празник!

Днес е Денят на будителите. Почитаме делото на българските просветители, книжовници и революционери, работили за възраждането на националния дух.

Continue reading →

Как да се облечем за Солната стая?

 

Често новите ни посетители се чудят с какви дрехи да дойдат на своята процедура халотерапия. Няма нищо специално, всички влизат в Солната стая така, както са облечени.

Continue reading →

Приказни гости в Солната стая

Всеки ден в Солната стая посрещаме десетки приятели. А понякога на гости ни идват и приказни създания.

Continue reading →

Солта е и в Космоса

Сол има не само на Земята. Наскоро учени откриха този елемент и на една от луните на Юпитер. Това увеличава шансовете там да има живи организми!

Continue reading →

Сред природата… в града

Възможно ли е? Да, ако посетите Солната стая!

Вече не е нужно да бягате от града, за да сте сред природата. Защото има  място, което пресъздава природната среда на една ръка разстояние. Нашата Солна стая е обогатена с отрицателни йони – именно с тях е наситен чистият въздух, чиито естествен резервоар е природата.

Continue reading →

Видове кашлица, как протича и как да се справиш

kashlica
Преохлаждане, смяна на сезоните, понижен имунитет, неблагоприятна околна среда, силен стрес и домашен любимец – фактори, които буквално “поканват” кашлицата.

Суха, мокра, алергична, неврогенна, пароксизмална, “лаеща” – винаги е симптом и не трябва да се разглежда самостоятелно.

Важно е бързо ориентиране, а поставената правилна диагноза означава много – най-вече по-бързо и правилно лечение.
Кашлицата може да бъде и отличен индикатор, и “приятел”, когато говорим за попаднало чуждо тяло, вдишани токсични пари, или ако си в среда на заклети пушачи, както и ако си в начален етап на възпалителен процес. Тогава е сигнал за скоростно действие и предприемане на незабавни мерки. Обикновено възпрепятства нормалната работа и сън, и се отразява негативно на кондицията ти.

Continue reading →

Как холотерапията побеждава алергиите

terapiya

Алергиите към храна, лекарства, замърсители на въздуха, домашен прах, акари, полени и алергиите към животни са с различна клинична картина.

Диапазонът на алергични прояви може да бъде от обикновена реакция на кожата – обикновен сърбеж, кихане, кашлица, сълзене на очитедо сериозни автоимунни заболявания.

Организмът при алергичните реакции се бори на две нива – на ниво всички системи, които имат допир с външната среда и на ниво всички вътрешни органи и системи.

Continue reading →

Как лекуват настинката и грипа различните народи по света

nastinka-i-grip

Попътувахме виртуално из близки и далечни страни, за да открием най-интересните начини за справяне, които са популярни сред различните народи – някои методи са по-съвременни, а други датират от по-отдавнашни времена, извадени от раклите на любимите и грижовни баби.

Любопитството ни отведе в различните страни по света, в търсене на всевъзможните начини за лечение на обикновена настинка или грип.

*Споделянето на всяка рецепта има изцяло познавателна цел – ако решите да изпробвате някоя от тях, задължително се консултирайте преди това и с вашия личен лекар, дали е подходящо да я приложите и как да я съчетаете с основното си лечение. Continue reading →

Как да се имунизираме естествено в сезона на настинките

nastinki

Изграждането на здрава имунна система е многопластов процес, изискващ време, постоянство и най-вече отговорност, осъзнатост и целенасоченост.

Променливата есен ни напомня със слънчевите си дни за отиващото си лято, и със студените утрини и вечери – за идващата зима. Това е време, в което тялото ни трябва да се пренастрои за среща с преохлаждания и последствията от това.

Ако си подготвен, ако познаваш своето тяло и потенциалите на имунните си отговори, няма от какво да се притесняваш. Твоето тяло е достатъчно интелигентно и разполага с перфектни механизми за справяне с предизвикателствата на есента. Нужно е да ги активираш, за да укрепиш имунната си система. Continue reading →

Колко ценно и важно е обонянието (част II)

Колко ценно и важно е обонянието (част II)

Въздухът мирише много вкусно, факт. При поемането на храна през носоглътката ароматите на храната достигат до носната лигавица, и усещането за вкус и мирис се допълва.

Миризмите се възприемат от специална тъкан в задната част на носа чрез обонятелен епител. Оттам, посредством нервите, сигналите достигат до мозъка. Всички фактори, които пречат на преминаването на обонятелните сигнали по този път може да доведат до загуба на обонянието.

Миризмите се предават само по въздуха. Носът е този, който ги улавя и чрез нервни импулси ги насочва към лимбичната система за преработване. За разлика от другите сетива – зрение, слух, вкус, тактилни усещания, обонянието не минава през таламуса. Обонятелните нерви достигат директно до обонятелната кора и амигдалата.

Continue reading →