Какво са полените и как вредят на здравето ти без да осъзнаваш?

Какво са полените и как вредят на здравето ти без да осъзнаваш?

 

Поленозата се предизвиква от поленови зрънца, които се отделят само по време на цъфтеж и чиято роля е да носят мъжкия генетичен материал в природата. Ентомофилните полени са тези, които се пренасят от насекоми и само чрез директен контакт може да настъпи сенсибилизация (свръхчувствителност).

Continue reading →

Стресът при възрастните при честите промени на времето

%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf

Подвластни сме на времето и това ни карада отделяме по-сериозно внимание на здравето си при температурните и климатични колебания.

Все по-често се забелязват проблеми с адаптиране към променливите метереологични условия. Когато стресогенното въздействие е с ясно изразена  психоемоционална картина, се развива  метеоневроза.

Метеоневрозата е стресогенният отговор. Имаш нужда от болничен, чувстваш се отпаднал, лесно се раздразняваш, имаш главоболие и световъртеж, сърцебиене, лошо настроение, а лекарят не може да ти даде отпуск, защото медицинските ти показатели са в норма. Няма показатели, които да могат да регистрират твоето психоемоционално състояние. Не си болен, а се чувстваш болен, не си мързелив, а не можеш да си свършиш задълженията.  Нарушена е невроендокринната регулация в организма и възможността да се справиш с резките метереологични промени.

Continue reading →

Алергии при деца и възрастни

%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0

Алергията е състояние на повишена чувствителност към външни дразнители, които имунната система възприема като заплаха.

Думата алергия произлиза от гръцката дума „allos“  – друг   и  „ergon“ – действие. Външните алергени и алергиите, причинени от тях, са невероятно много, и все повече придобиват епидемологичен характер.Числото на съществуващите алергии постоянно нараства и се счита, че те ще бъдат най-голямото предизвикателство в медицинатапрез XXI век. Има редица научни трудове по темата, но все още се търси начина за излекуване на първопричината, а не на симптоматиката. Още древната медицина в лицето на Хипократ описва алергиите вследствие употреба на краве мляко и тяхното проявление.

Реакции спрямо хранителни продукти, при които например липсва даден ензим  в организма за справяне, се третират като непоносимости.

Continue reading →

Как да подсилим имунитета на детето си при смяната на сезоните

Как да подсилим имунитета на детето си при смяната на сезоните

Нашата географска ширина е с променлива сезонност и изисква да подготвяме крехките детски организми, за да растат здрави и щастливи.

Природните лечители – слънцето, въздухът, водата, солта и тяхното рационално ползване ще помогнат на детето да се справя със сезонните колебания без болести.

Защо да закаляваме детето – Закаляването е най-сигурната превенция  срещу острите респираторни инфекции, простудни заболявания и тези на дихателните пътища. Укрепват се терморегулаторните механизми, нервната система, кожно-съдовите реакции, ускорява се моторното развитие, усъвършенстват се вегетативно-регулаторните механизми, подобрява се метаболизмът. Тялото  се тонизира, а емоциите са на макс.

Кой сезон е най-подходящ за закаляване – Всеки сезон е подходящ, ако се съобразяваш с природните особености и детския организъм. Топлите пролетно-летни месеци се предпочитат от много родители за започване на маратона.

Continue reading →

Как да се предпазим от мръсния въздух след зимата

Как да се предпазм от мръсния въздух през зимата

Във въздуха се носи усещане за пролет.

И всичко щеше да е толкова прекрасно, ако прекрасната зима не ни беше завещала и малко повече ненужни частици във въздуха. Не ги виждаме, но ги вдишваме; понякога ги усещаме и все по-често си мислим за тях.

Все повече хора говорят за проблеми, свързани със затруднено дишане, кашлица, която се активира след престой навън и други, не толкова изразени, но нежелани симптоми, обострящи се след зимата. Изправени сме пред един дългогодишен проблем, чието решение не търпи отлагане.

Наша е отговорността за всичко, което се случва около нас – за въздуха, който дишаме, за средата, в която живеят  децата ни.

Continue reading →

Когато морето е далеч

Когато морето е далеч

Така де, сезонът на отпуските е и всичките ви приятели споделят снимки от морето в социалните мрежи, това го знаем. Обаче пък точно вие в момента не сте там. Причини – много: планирате да отидете, но в края на август; или пък имате много работа и време за почивка я остане, я – не; или нямате право на повече отпуска; а може би вече сте били, но в началото на сезона, и сега ви се струва че е било преди година.

Всъщност, няма значение. Важното е, че морето точно в този момент е далеч и не е възможно да сте там.

Continue reading →

Решение на проблема „екзема“

15-min

Това досадно и неприятно кожно заболяване засяга както възрастни, така и деца. И изключително трудно се повлиява от каквито и да било третирания и медикаменти. Ако сте наясно с тези факти то от лични наблюдения, значи тази статия ще ви бъде полезна.

Какво представлява?

Continue reading →

Какво е солта?

Какво е солта?

16-min

Това, че я използваме всеки ден, далеч не значи, че се замисляме какво всъщност представлява, нали? Както често се случва с повечето неща, които приемаме за даденост. И все пак, какво е солта? И защо е толкова важна? Continue reading →

11 неща за Мъртво море, които не знаете

11 неща за Мъртво море, които не знаетеЕдно от най-изумителните места по света, Мъртво море непрестанно провокира човешкото любопитство. Известно е още като Солено море, заради високата концентрация на този минерал във водите му, както и като „дъното на света“, заради ниската височина, на която се намира. Разположено е между Израел, Палестина и Йордания и всъщност не е никакво море, ами вътрешно континентално езеро. Има още куп интересни факти, свързани с този естествен воден басейн, които изненадват мнозина. Continue reading →

Как да се справим със стреса?

2-min

Как да се справим със стреса?

Преумора, раздразнителност, трудна концентрация, липса на мотивация, нервно и емоционално напрежение… Усещате ли някой или няколко от тези симптоми при себе си? Ако отговорът е да, значи и вие не сте пощадени от най-масовата болест на съвременното общество – стреса. Кой ли от нас е…

Continue reading →