nastinka-i-grip

Попътувахме виртуално из близки и далечни страни, за да открием най-интересните начини за справяне, които са популярни сред различните народи – някои методи са по-съвременни, а други датират от по-отдавнашни времена, извадени от раклите на любимите и грижовни баби.

Любопитството ни отведе в различните страни по света, в търсене на всевъзможните начини за лечение на обикновена настинка или грип.

*Споделянето на всяка рецепта има изцяло познавателна цел – ако решите да изпробвате някоя от тях, задължително се консултирайте преди това и с вашия личен лекар, дали е подходящо да я приложите и как да я съчетаете с основното си лечение.

“Еврейски  пеницилин” – Израел

Това е горещата пилешка супа, използвана от древни времена при настинка и грип в началния стадий. Позната и използвана и до днес, но само в Израел получава почетното звание „еврейски пеницилин„. Установено е, че вълшебното действие на  тази супа се дължи на присъствието на карнозин – съединение на аминокиселините бета аланин и хистидин. Карнозин е антиоксидант, който помага на тялото да се справи с настинката като повишава издържливостта, повишава мускулния тонус и сила, необходимите компоненти с които организмът трябва да се справи при настинка или грип.

Заради мощния му антиоксидантен ефект, възстановяване и забавяне процесите на стареене, карнозинът е получил и званието си „антистарин„. 🙂

Fiery Cider” – Америка

В рецептата на “огнената ябълка” се включват антибактериалното действие на лука и чесъна в съчетание с джинджифил, лютив червен пипер, хрян, лимон, мед. След няколко седмици лекарството е готово. Действието му е много силно и затова трябва да се приема много внимателно.

Чай с чесън – Испания

Не се шегуваме, съществува и такава домашна рецепта, до която испанците прибягват традиционно. При настинка, грип и кашлица  чаят от чесън, подправен с мед и лимон, е невероятен помощник за бързото справяне с първите признаци на разболяването. Естествен антибиотик и източник на антиоксиданти, витамин С, витамини от В групата, алицин, сяра, мед и манган.

Чесънът и лимоновият мед са медиатор на добро здраве.

Като бонус за “изтърпяването” на този вид домашен лек, следват по-малко килограми и по-стройна фигура.

Чесънът е истинска панацея за здравето на тялото, както при настинка, така и при много други здравословни проблеми, защото притежава силно антибактерилно, противовирусно и противомикробно действие. Уникалните свойства на чесъна са известни още от древността.

Lizard супа”  – Хонконг

Азиатците са прочути със смелите си, екзотични гастрономически вкусове. Подобна е и концепцията им за лечение на настинка и грип – твърде смела. Включва супа от гущери, аналогична на горещата пилешка супа, но в чисто азиатски стил. Много бързо отзвучават дехидратацията, носът се отпушва, дишането се нормализира, а кашлицата става по-мека.

Горещ ром – Европа

Горещият ром с различни добавки се пие като превантивна мярка при преохлаждане в дъждовно време и при температурни промени, когато  организмът се адаптира по-трудно.

Грогът за лечение може да се приготви и с настойка от черен чай, ром и захар. Превантивно приеман, не трябва да се пие след прием на лекарства, а количеството му е задължително да бъде умерено.

Алкохолни чорапи” – Финландия

Ако мислиш, че си чул всички странности, то имаме изненада – списъкът продължава. Не е изненада, че алкохолът може да се използва за лечение както вътрешно, така и външно – за компреси и разтривки. Във Финландия например се среща и този домашен начин за справяне с настинка – чорапите се потопяват във водка преди сън, след което се обуват, а отгоре се обува още един чифт вълнени чорапи. При това “сгряване по финландски” е небходима само една нощ, за да се справиш с настинката.

Ephedra” – Китай

Китайската традиционна медицина идва от древността. “Ефедрата” – “mahuang” е една от най-добрите билки с антихистаминово действие, но в редица страни е забранена. Нейна разновидност е американската “ephedra nevadensis”, използвана от древни времена от индианците  за лечение на настинка.

Мариновани сливи umeboshi” – Япония

Рецептата не е сложна – традиционни мариновани сливи се  накисват за известно време в зелен чай. При настинка и болки в гърлото оказват много добро действие, поради високото съдържание на аскорбинова и лимонена киселина. Алкализират  силно целия организъм и се използват за успокояване на кашлицата, а бонусът е че помагат и при махмурлук.

Бонбони от сладък корен”  – Холандия

Едва ли има жител на тази страна, който да не познава сладкия вкус и аромат на лакрицови бонбони с вълшебно действие – повдигат енергийния тонус, имат многостранно действие и се предпочитат при кашлица и възпалено гърло, благодарение съдържащите се в тях сладък корен и анасон.

Действието на сладкия корен е известно още от времето на Александър  Велики.

Джинджифил, лимон и  черен пипер –  Южна Америка

Сгряването  с тези съставки при настинка  е на макс.  Приравнен по лечебни свойства с жен-шена, джинджифилът има бактерицидно, патогонно, антисептично отхрачващо и спазмолитично действие. Идва от далечна Индия.

Супа “Том Ям” – Тайланд

Една супа от далечния изток, която е все по-популярна и у нас и има своите почитатели, Екзотична и затопляща, благодарение на лимонената трева, горещото чили и джинджифила, които съдържа. Така вкусно се лекува настинката в Тайланд, с ”Том Ям”.

Криотерапия  –  Финландия

В началото на настинката чисто финландците залагат на сладолед или лед и всичко ледено за оздравяваща криотерапия. Суров климат и сурови мерки, които за местните работят. След процедурата е ред за разтриване със загряващи масла и затопляне.

Промивки с Neti Pot” – Индия

Neti Pot  е специален съд за промивки с физиологичен разтвор при проблеми със синусите – остър и хроничен синузит, настинка, както и за профилактика. С този метод се промива носната лигавица.

Още веднъж подчертаваме, че посочените методи за лечение на грип или настинка имат изцяло информативен и познавателен характер, без да са препоръка за лечение. Можете да проведете подобно с тях, само ако се консултирате с вашия личен лекар.

А ние бихме ви препоръчали гарантирано ефикасната халотерапия в Солната стая – елате, очакваме ви, за да се радвате на есен и зима без болести – вие и цялото ви семейство!

Когато морето е далеч

Сподели
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin