terapiya

Алергиите към храна, лекарства, замърсители на въздуха, домашен прах, акари, полени и алергиите към животни са с различна клинична картина.

Диапазонът на алергични прояви може да бъде от обикновена реакция на кожата – обикновен сърбеж, кихане, кашлица, сълзене на очитедо сериозни автоимунни заболявания.

Организмът при алергичните реакции се бори на две нива – на ниво всички системи, които имат допир с външната среда и на ниво всички вътрешни органи и системи.

Причините за появата на алергиите са колкото различни, толкова и логични. Студовата алергия възниква при понижаване на температурите и при преохлаждане; топлинна алергия възниква, когато имунната система не може адекватно да се справи с интензивната слънчева светлина. Сезонността е характерна при поленовите алергии за разлика от другите видове алергии, които могат да бъдат провокирани целогодишно.

Понятието „есенна алергия„ не съществува. През есента могат да  се обострят поленовите алергии. Плевелите започват да цъфтят през май – юни, а пикът им е през август и септември. Ако есента е топла, се създават климатични условия за вторичен цъфтеж на  житни треви, плевели и плесени, както и на някои растения. Това обостря поленовите алергии. Есента е благоприятна и за алергиите към инсекти. 

Обострянето на алергичните симптоми е свързано и със зачестяващите  вирусните и бактериални инфекции през есента.

ХАЛОТЕРАПИЯ срещу АЛЕРГИЯ

За да не се сенсибилизира тялото и да се предотврати  анафилактичния шок, е необходимо да се вземат превантивни мерки за избягване излагането на допълнително вторично въздействие на алергена, провокирал  тази симптоматика.

Днес към медикаментозното сиптоматично лечение с антихистаминни препарати се прилагат и много други методи – хомеотерапия, климатолечението, психотерапия, спелеотерапията или халотерапията. Лечението в солни пещери се оказва много успешно, а контролираното създаване на микроклимата на солните пещери в Солната стая доближава максимално този метод.

Когато правилно се дозират процедурите с халотерапия и се проведат курсове от 10-12 сеанса по 30 – 40 минути, се нормализира работата на целия респираторен тракт.

Какво може да направи халотерапията, за да пребори един алергичен процес

Въздухът в Saltroom.bg е изключително полезен за хората с алергии, защото е йонизиран, богат на калиеви, магнезиеви и натриеви соли и е антибактериален – без микроби и алергени. Противовъзпалителното му действие се изразява в укрепване муколитичния ефект, укрепване на имунната и нервна системи, нормализиране на метаболизма.

Халотерапията подпомага почистването на горните и долни въздухоносни дихателни пътища – нос, устна кухина, трахея, бели дробове, белодробните алвеоли. Възстановява се  овлажняването и затоплянето на въздуха в носната кухина, правилната работа на бронхиалните алвеоли, нормалното поемане на кислород и извеждането на въгледвуокиса, вследствие на което отслабва обструктивният синдром.

Децата и възрастните с по-леки алергични прояви могат да забравят завинаги алергиите си, а по-тежките обструктивни симптоми при възрастните да бъдат облекчени.

За правилното протичане на превантивния и терапевтичен процес е необходимо процедурите да се правят в периодите на ремисия или в процес на затихване на алергията.

Халотерапия се препоръчва и при пароксизмална кашлица, хрипове в белите дробове, при трудно отделяне на храчки, при астма и недостиг на въздух като добро отхрачващо средство. Повечето от тези състояния могат да настъпят и в резултат на алергии.

Детство без алергии е истинско щастливо детство – това знаят отлично родителите на деца с алергии.

Да се радваш без предпазливост и стрес на красивата природа, да се радваш на домашните любимци, да не избягваш интензитета на светлината, да се наслаждаваш на мекия сняг зимно време – все прекрасни изживявания, ако си здрав и не реагираш с алергични прояви при допира с подобна среда.

Не забравяй, че можем да се справим с тях заедно съвсем лесно и в приятна обстановка, без инвазивни процедури. Очакваме те при нас, за да борим алергиите заедно и да ги държим настрана, чрез приятна игра в Солната стая!

Когато морето е далеч

Сподели
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin