Какво са полените и как вредят на здравето ти без да осъзнаваш?

Поленозата се предизвиква от поленови зрънца, които се отделят само по време на цъфтеж и чиято роля е да носят мъжкия генетичен материал в природата. Ентомофилните полени са тези, които се пренасят от насекоми и само чрез директен контакт може да настъпи сенсибилизация (свръхчувствителност).

Анемофилните полени се пренасят с помощта на вятъра, а алергичните реакции могат да възникнат на много големи разстояния от мястото на отделяне на полените. Повечето  поленови алергии са от този тип и са разделени в подвидове, спрямо цъфтежа на отделните растения:

  • Дървесни полени с цъфтеж  в ранна пролет
  • Треви и цветя с цъфтеж от май до юли
  • Плевели и храсти с цъфтеж от август до септември

Появата на полените се влияе от настъпването на сезона, температурните и други сезонни промени.

За предразположените към алергия от полени е удобно и практично да се следят поленовите календари за всяка година. В тях е отбелязан цъфтежът на различните дървесни видове, треви и цветя както и степента на поленови емисии – ниски, средни, умерени и много високи.

Сенната хрема и алергичният ринит са отговори на имунната система при среща с чужди тела в организма по схемата „антиген – антитяло„. Сенната хрема възниква обикновено извън дома, при силен вятър, и има сезонност.

Алергичният ринит се появява при по-продължителен контакт с алергени на домашната среда или при определени производства. При сенната хрема е необходим по-дълъг период от време за настъпване, поради сезонността на цъфтежа и разпространението на полените.

Първоначалната среща с полените води до изработване на антитела спрямо определения алерген – в случая различен полен. При повторен контакт организмът се сенсибилизира и започва да произвежда в отговор на дразненето на антигена белтъци от групата  имуноглобулин Е (lg Е). При следващите срещи започва да се отделя хистамин – основният причинител на сълзенето на очите, кихането, кашлицата, алергичната хрема.

При първите прояви на ринит е важно да се установи дали е алергичен или неалергичен. Симптоматиката е еднаква – запушен или течащ нос, кихане, кашлица. При сенната хрема се появяват тъмни кръгове около очите, усеща се умора, главоболие, физическо изтощение.

Поставянето на точната диагноза е от значимост за правилно по-нататъшно лечение и избягване на усложненията.

Симптоматиката на неалергичния ринит може да продължи няколко дни или по-дълго във времето в зависимост от причините – инфекциозен ринит, хормонални промени, индуциран ринит от прием на някои лекарства, при неправилната употреба и по-дълъг период от 5 дни на употреба на капки за нос, в които има ксилометазолин; на климатични промени, дразнители от околната среда, пикантни храни, консерванти.

 

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ:

  • В сезона на цъфтеж да се избягват местата, където има полени.
  • За да не се обостри състоянието ви по време на цъфтеж, проветрявайте за кратко вечер, когато вали или след това; използвайте климатици.
  • Преди настъпването на сезона вземете превантивни мерки.
  • В училище трябва да предупредите за алергията на вашето дете и да осигурите необходимите медикаменти.
  • Прилагайте ежедневно измиване на главата за отстраняване на полепналите полени
  • Разхождайте се с покрита глава и очила.
  • След прибиране от разходка взимайте душ и по възможност изпирайте дрехите, по които са полепнали полените.
  • Правете разходките си след дъжд.
  • При разходка мажете носната лигавица с подходящ мазен крем за предпазване от полепване на полени, след прибиране носът следва да се промие веднага.
  • В колата ползвайте климатика при затворени прозорци; климатиците имат поленов филтър.

Лечението е свързано с премедикаментозна терапия с антихистаминни средства преди да настъпи сезонът на цъфтеж.

Приема се, че прилагането на хомеопатично лечение може също да облекчи и в много случаи да прекъсна алергичните отговори на организма.

КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ХАЛОТЕРАПИЯ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА ПОЛЕНОЗА

На първо място в Солната стая се възстановяват естествените имунобиологични ритми на организма. Стабилизират се вегетативните реакции, подобрява се психоемоционалното състояние на деца и възрастни, страдащи от алергии, подобрява се цялостно качеството на живот.

Подобряват се дишането, наблюдава се отбъбване на назофаринкса, което за хора със сенна хрема е невероятно облекчение и решение на симптоматиката.

Халотерапията дава много добри резултати и при превантивното лечение, с провеждане на курсове преди настъпването на сезона на полените.

Когато морето е далеч

Сподели
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin