4-min

Един на всеки десет човека страда от мигрена. Вие сред тях ли сте? Ако е така, значи вероятно често се питате – каква е причината, кое предизвиква силното главоболие и има ли начин да му противодействате…

Защо страдаме от мигрена?

Понякога се проявява за първи път в тийнейджърските години, в други случаи – в зряла възраст. Средно, около 10% от населението на света страда от мигрена. И въпреки многото засегнати, все още не могат да бъдат посочени ясни и универсални причини, които предизвикват болките. Понякога има наследственост, но не е задължително. Една от теориите е, че мигрената е резултат от силна мозъчна активност, която временно променя нервните сигнали, кръвния поток и химичните реакции в мозъка. Смята се също, че, когато нервни импулси достигнат до съдовете на мозъчната обвивка, те освобождават вещества, разширяващи кръвоносните съдове. Разширяването им от своя страна ги прави по-пропускливи, което пък видоизменя химичните процеси. Всичко това води до силното главоболие.
В някои случаи се смята, че кръвоносните съдове в мозъчната обвивка първо се стесняват в следствие на възпалителна реакция, след което се резширяват, засилват своите пулсации и носят усещането за болка.
А какъв е поводът да се появят тези стеснения и разширения на съдовете? Дразнителите са много: хормонални промени (менструация, менопауза), тежки физически натоварвания, електронни лъчения (продължително седене пред компютър, телевизор), преходните сезони (есен, пролет), стрес и други. Един човек, страдащ от мигрена, може да е чувствителен към един от изредените фактори и да има поносимост към всички останали.

 

Какво представлява мигрената?

10-min

Мигрената е различна от обичайното главоболие. Макар главоболието само по себе си да е изключитено неприятно и при него човек чувства дискомфорт и нарушена трудоспособност, мигрената сякаш е проектирана като следващото ниво на тази неприятна игра.
Страдащите от мигрена описват болките в главата си като пулсиращи, парализиращи и изтощителни. Те могат да продължат с чаове, а понякога и с дни. Мигрената прави човек изключително чувствителен към светлини и звуци. Може също да е придружена с гадене и повръщане, избиване на пот, смущения в зрението. Може и да се усеща само в едната половина на главата – в областта на челото или слепоочието. Усещането допълнително се влошава, когато по време на пристъпа човек се движи енергично: ходи, тича, изкачва стълби.

 

Има ли лек?

И ако симптомите са трудно поносими, то още по-неприятен е фактът, че в много от случаите повечето широко познати болкоуспокояващи не носят облекчение.

 • Все пак обикновено за намаляване на неприятното усещане се ползват лекарствените средства срещу главоболите, гадене и повръщане. В хроночните случаи се изписват и медикаменти против съдоразширяване.

12-min

 • Много страдащи от мигрена търсят и немедикаментозни пътища към справянето с проблема. Някои твърдят, че единственяит начин да се почувстват малко по-добре по време на пристъпите, е да стоят в тъмна стая, далеч от хора и шумове.
 • Други упражняват техники като медитация и освобождаване на напрежението, които водят до спокойствие и хармония. За ефективното им действие обаче е нужно постоянство и всекидневна практика.
 • Прилага се и техниката за постепенно отпускане на всички мускули в тялото, която, ако се изпълнява правилно, би трябвало да доведе до отпускане и на мускулите на главата. При тази, както и при предишната техника целта е овладяването и изгонването на стреса от тялото.
 • Именно тук е мястото да споменем и още една интересна техника, която, изненадващо за мнозина дава доста добри резултати в борбата със симптомите на мигрената, а именно – солната терапия или халтотерапията (от гръцки halos – сол).

 

Как помага солната терапия?

11-min

Да, оказва се, че солната терапия се нарежда сред малкото начини да бъдат облекчени потискащите болки в главата.

Причината за това може би се крие във факта, че чистата сол, използвана в солните стаи, има натурални антивъзпалителни качества. Болките в главата от своя страна понякога са предивиквани и от възпаление на кръвонсните съдове и мускулите, което натоварва и съседните нерви, напряга ги и това води до неприятните усещания.

По време на солната терапия човек вдишва фините сухи солни аерозоли. Те навлизат в организма също и чрез кожата. Естествените оздравителни сили на солта редуцират възпалението, елиминират патогените в тялото и водят до цялостно подобрение на състоянието. В натуралната природна сол се съдържат 84 минерали, елементи и електролити, които се съдържат и в човешкия организъм. Благодарение на тях престоят в Солната стая води до:

 • Намаляване на стреса и напрежението;
 • Облекчване на остротата на мигренозните състояния;
 • Възстановяване на електролитния и алкален баланс на тялото;
 • Подсилване на имунната система;
 • Балансиране на нивата на серотонин в кръвта;
 • Повишаване на усещането за енергичност;
 • Цялостно усещане за добро физическо състояние.

Най-хубавото в използването на солна терапия за облекчение на пристъпите на мигрената е, че вместо да има негативни странични ефекти, тя има позитивни такива – действа благоприятно на цялостното здравословно състояние на организма. И всичко това, без да се изпоплзват никави медикаменти.

А вие открили ли сте вашия начин да противодействате на мигрената?

Как да се справим с мигрената?

Сподели
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin