nastinki

Изграждането на здрава имунна система е многопластов процес, изискващ време, постоянство и най-вече отговорност, осъзнатост и целенасоченост.

Променливата есен ни напомня със слънчевите си дни за отиващото си лято, и със студените утрини и вечери – за идващата зима. Това е време, в което тялото ни трябва да се пренастрои за среща с преохлаждания и последствията от това.

Ако си подготвен, ако познаваш своето тяло и потенциалите на имунните си отговори, няма от какво да се притесняваш. Твоето тяло е достатъчно интелигентно и разполага с перфектни механизми за справяне с предизвикателствата на есента. Нужно е да ги активираш, за да укрепиш имунната си система.

Имунната система наподобява “жив организъм”, който се нуждае от достатъчно кислород, енергия и подходяща, здравословна храна.

Есента е времето, когато трябва да й помогнеш да се имунизира по естествен път, за да посрещнеш спокойно зимата.

Есен без хрема, настинки, течащ нос и зима без кашлици, и дебели шалове е истинско постижение, което не е трудно, ако заложиш на правилните подходи. И е мисия възможна, както за самия теб, така и за по-крехките детски организми.

ЕТО И ОТГОВОРИТЕ НА ВЪПРОСА КАК ЕСТЕСТВЕНО ДА ПОВИШИШ ИМУНИТЕТА СИ и ДА ДЪРЖИШ НАСТРАНА НАСТИНКИТЕ и ВИРУСНИТЕ ИНФЕКЦИИ

Не задържай стрес – Имунната система отслабва, ако се потискат негативните емоции, при което се понижава Т-клетъчната  реакция.  Изграждането на функционален стил на реакция към ситуациите в професионален или личен план ще ти помогне във вземането на  правилните избори, както и да променяш по-оптимистично ситуациите, което означава и повече здраве.

Страхът и стресът са двата фактора, които унищожават имунната система. Ако детето ти изпитва страхове, ако си постоянно в стрес, ако не можеш да се справиш с “лавината” от задължения, ако не можеш да си дадеш необходимата почивка, реактивно отслабва и имунната система, което е “отворена врата” за болести, настинки и инфекции.

Снижаването на нивата на кортизола повишава защитните сили. Релакс, спа процедури, есенни разходки, среща с приятели са част от парченцата в пъзела на здравата имунна система.

Есенен детоксПрез есента е необходимо организмът да се освободи от токсините, за да направи прехода от лято към зима плавно и здравословно.

С домашен есенен детокс или Detox retreat програми ще засилиш имунната си система, като подпомогнеш тялото да изхвърли всичките задържани токсини. Детокс „отвътре навън„ и „на ниво клетка„ е най-доброто, което можеш да подариш на имунната си система. Ще подпомогнеш и метаболитните процеси в организма като  дадеш „рестарт„ на имунната си система. За децата е важно да приемат чиста храна, препоръчително е половината от храната да се обработва термично, за да се избягват язви и гастрити в пиковите им сезонни моменти (есен и пролет).

Ако си осигуриш бързо ходене няколко пъти седмично по 20 минути, нивата на витамин Д ще се повишат. Скачането на въже, трамплин и лимфният дренаж ще постигнат невероятен детокс на лимфната система – една от най-значимите части на имунната система.

Пропускливи черва – 80% от имунитета е свързан с чревното здраве. Необходима е постоянна грижа за микробиома. Прилагането веднъж или два пъти годишно на антимикотично и антипаразитно прочистване на организма ще повиши нивата на имунна защита.

Приемът на антибиотик намалява от 50 %до 70% имунитета като особено бързо нарастват кандида популациите. Особено податливи и чувствителни към това са децата. След антибиотично лечение са необходимо два месеца за да се възстанови нормалната микрофлора.

Ако се приема непълноценна храна – например ако преобладават на 60 %– 70 % сладките храни – това означава нисък имунитет и предразположеност към кандида.

Поддържането на балансиран микробиом предполага, че имунната система ще сигнализира винаги централната нервна система за наличието на бактерии и вируси.

Здравата имунна система означава правилно работещ стомашно- чревен тракт, потвърдено и от много древни лечители.

Вредни навици – Пушенето, активно или пасивно, нарушава локалния имунитет на лигавиците като ги изтънява и прави неспособни да се справят с външните агресори.

Подходяща храна – Важно е ежедневното меню да осигурява пълноценна храна. За левкоцитите, отговорни за правилната работа на имунната система, са необходими аминокиселини, минерали, ферменти, витамини и ненаситени мастни киселини. Цветното хранене, което есента също ни набавя с оранжево-зелената си гама, ще осигури на организма необходимите хранителни вещества. Дори консумацията на три цвята във всяко хранене е достатъчна, за да се радваш на добро здраве и отлично работеща имунна система. Осигуряването ежедневно на витамините А, С и Е ще ти помогнe да се справиш с оксидативния стрес. Плодовите сокове ще повишат енергията ти, а соковете от зеленчуци ще се грижат за покриването на минералния и витаминен дефицит.

Поддържай постоянно тялото си в алкалните граници и осигурявай достатъчна хидратация на целия организъм.

ЕкологияВсички знаем за вредното влияние на замърсената околна среда върху здравето ни, за въздействието на токсични материали, с които ежедневието ни е затрупано. Това, което можеш да направиш, е да се погрижиш за домашната среда като използваш възможно най-добрите екологични препарати. Осигурявай трапезата си с храни от местен произход, необработени с химикали при транспортирането им.

Изграждането и поддържането на здрава имунна система зависи изцяло от теб и изборите, които правиш на ежедневна база – здравословна храна и чиста среда, движение и режим на работа, и почивка, спорт и грижа за себе си, както и от избора на процедури, които повишават имунитета ти по възможно най-естествения начин.

ХАЛОТЕРАПИЯТА в Солната стая е една от тях, пресъздавайки атмосферата в солните пещери, известни с лечебните си и имуностимулиращи ефекти от древността до днес.

Остани със Saltroom.bg – в следващи статии ще разгледаме подробно алтернативния и безвреден начин за повишаване на имунитета чрез халотерапия.

Когато морето е далеч

Сподели
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin