%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0

Алергията е състояние на повишена чувствителност към външни дразнители, които имунната система възприема като заплаха.

Думата алергия произлиза от гръцката дума „allos“  – друг   и  „ergon“ – действие. Външните алергени и алергиите, причинени от тях, са невероятно много, и все повече придобиват епидемологичен характер.Числото на съществуващите алергии постоянно нараства и се счита, че те ще бъдат най-голямото предизвикателство в медицинатапрез XXI век. Има редица научни трудове по темата, но все още се търси начина за излекуване на първопричината, а не на симптоматиката. Още древната медицина в лицето на Хипократ описва алергиите вследствие употреба на краве мляко и тяхното проявление.

Реакции спрямо хранителни продукти, при които например липсва даден ензим  в организма за справяне, се третират като непоносимости.

Днес медиците търсят етиологията при хранителните алергии в урбанизацията, като отдават силно изразената свръхчувствителност към множество фактори от обкръжаващия свят: към изкуствените храни, козметичнитепрепарати, химията за дома, новите технологии на строене.

Най-често причинителите на алергия са:

  • Акари
  • Полени
  • Ужилвания от насекоми
  • Продукти от животински произход
  • Лекарства
  • Козметични и почистващи препарати
  • Хранителни алергии
  • Замърсявания на въздуха

 

Осемте най-популярни храни, които предизвикат хранителна алергия, са: мляко, яйца, житофъстъцисоя, дървесни ядки, риба и миди.

Знаете ли, че симптоматиката при алергиите не зависи от алергена, а от типа алергия? Ето и разделението на алергиите на 4 основни типа:

  • Тип I – инстантна алергия; наблюдава се незабавна реакция на организма, например вследствия на ужилвания или сенната хрема
  • Тип II – алергиите от този тип увреждат кръвните клетки, срещат се рядко
  • Тип III –получава се при реакция, която настъпва в организма, вследствие отделянето на алерген, обикновено причинен от вътрешен прием на медикаменти
  • Тип IV – късна алергия, обикновено при контакт с химикали и няма незабавно проявление.

Всички видове алергии не протичат незабавно, а на няколко етапа, през които минават и имат време да се развият. Първият етап е контактът с алергена-причинител, следва настъпването на имунни промени, без изразена симптоматика, и третият – алергичната реакция.

Някои от алергичните реакции при деца са провокирани от честото прилагане на антибиотици и от промяна на чревната микрофлора с настъпила дисбактериоза.В организма на детето постъпват непреработени алергени, най-често белтъци. Дисбактериозата при децата може да бъде причина за атопичен дерматит, хранителни алергии, екземи, бронхиална астма, затова се предприемат мерки за пречистване на микрофлората.

Генетиците търсят причините в генетичната предопределеност. Ако има болни в семейството тази вероятност  от проявление при децата може да варира в граници до 70%.

Алергията може да засегне всички органи, с които човек се докосва до света извън него – кожа, слизести обвивки, очи, лице, уши, нос, храносмилателна система. При често повтарящи се алергични реакции се говори за анафилаксия, а степените на отговор са много различни – алергии с невинен сърбеж до автоимунни реакции на организма, които могат да засегнат всички органи и системи.  Организмът започва да се бори  на ниво органи и системи.

Помощ и лечение може да се потърси, както по традиционни методики, така и с алтернативни средства. Можеш да избереш дали да се довериш на традиционната медицина, на халотерапията, на хомеопатията, китайската медицина или други алтернативни методи, аможеш да направиш и своя индивидуален микс от добре планирани практики за излизане от ситуацията трайно.

Живей в оптимално чиста среда, грижи се за въздуха, избягвай  прекомерна влага, поддържай висока хигиена на дома. Избягвай прекомерната употреба на доказано алергенни храни, както и такива, към които имаш установена непоносимост. Релаксирай по-често, защото стресът може да допринесе за общата картина на алергиите.

При нас те очакват релакс и успешно справяне с редица алергии – как халотерапията лекува алергии виж тук:

Когато морето е далеч

Сподели
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin